U današnjem dinamičnom poslovnom okruženju, stvaranje poticajnog radnog okruženja i kontinuirano ulaganje u razvoj zaposlenika ključni su faktori za postizanje izvrsnosti poduzeća.

CEPOR i SELECTIO Grupa okupili su 9. travnja 2024. tridesetak vlasnika mikro i malih poduzeća i organizirali radionicu na temu upravljanja ljudskim potencijalima u mikro i malim poduzećima. Radionica je održana u okviru projekta LEAD – Učenje i razvoj u mikro i malim poduzećima kao aktivnost pilot treninga.

Trenerica i HR stručnjakinja iz SELECTIO Grupe istaknula je prednosti uvođenja formalnih HR praksi u mikro i mala poduzeća te savjetovala poduzetnike kako mogu privući i zadržati najbolje zaposlenike. U okviru treninga predstavljen je i model kompetencija te glavne prednosti zašto je koristan za mikro i mala poduzeća. Osim teorijskih pristupa, prikazana je i primjena alata prilagođenih za upravljanje ljudskim potencijalima u mikro  malim poduzećima prezentiranim i objavljenim u LEAD priručniku.

Nadalje, poduzetnici su imali priliku čuti iz prve ruke iskustva o razvoju ljudskih potencijala u poduzećima Ciklopea i Huddle. Veoma koristan dio radionice i treninga bila je diskusija te  međusobna razmjena iskustva i izazova s kojima se pri upravljanju ljudskim potencijalima susreću sami poduzetnici.

Projekt LEAD je financiran sredstvima Europske unije, kroz program Erasmus + KA2 Strategic Partnerships. Uz CEPOR u provedbi projekta sudjeluju i Budapest Business University – BBU (Mađarska), University Paris Nanterre – UPN (Francuska), Tallinn University of Technology – TTU (Estonija), Wroclaw University of Economics and Business – WUEB (Poljska), Portuguese Catholic University – UCP (Portugal) i ADINVEST Europe aisbl (Belgija).

Zahvaljujemo svima koji su doprinijeli konstruktivnoj raspravi o vrijednostima HR praksi te se nadamo da su sudionici prepoznali važnost ovih principa i da će ih primijeniti u svojoj svakodnevnoj praksi.