Radionice: Balans između obiteljskog i poslovnog okruženja – ključ uspjeha obiteljskih poduzeća

CEPOR – Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva i CEPRA – Centar za obiteljska poduzeća i prijenos poslovanja u suradnji sa Vlatkom Cikač, odvjetnicom i registriranom izmiriteljicom, organiziraju seriju radionica usmjerenih na podršku u rješavanju praktičnih aspekata upravljanja obiteljskim poduzećima. Seminar je namijenjen obiteljskim poduzećima, njihovim vlasnicima, nasljednicima, profesionalnim menadžerima, savjetnicima i svima drugima koji su svojim aktivnostima usmjereni na djelovanje obiteljskih poduzeća.

1. Radionica: Uvođenje članova obitelji u poslovanje obiteljskog poduzeća

Treba li djecu pripremati za obiteljski biznis od vrtića? Isplati li se nagovarati djecu na uključivanje i preuzimanje obiteljskog poduzeća? Treba li djecu štititi od „napornog rada“ i „teških odluka“? Što smatrate najboljim načinom stjecanja potrebnog znanja za Vaše dijete kako bi bilo spremno preuzeti vodeću poziciju u obiteljskom poduzeću? Imate li pripremljen plan razoja Vaše djece u obiteljskom poduzeću? Vodi li Vas u podjeli posla u obiteljskom poduzeću poslovna logika ili roditeljska ljubav? Hoćete li biti razočarani ukoliko Vaša djeca ne odluče biti dio obiteljskog poduzeća?

2. Radionica: Ključne vrijednosti obiteljskog poduzeća

Svako poduzeće ima svoju organizacijsku kulturu – način funkcioniranja i vrijednosti koje dijele svi zaposlenici, a koje u najvećoj mjeri odražavaju osobne vrijednosti osnivača i vlasnika poduzeća. Što su ključne vrijednosti na kojima ste izgradili obiteljsko poduzeće? Kako ih prenijeti na nasljednike? Može li u tome pomoći proces formiranja zajedničkih/obiteljskih „pisanih pravila“? Postoji li samo jedan ispravan put razvoja poduzeća ili postoji prostor i za „demokraciju“? Kako pristupiti izradi „Obiteljskog plana budućnosti“?

3. Radionica: Dvije generacije na čelu obiteljskog poduzeća – je li moguća harmonija?

Uspjeli ste postići da se djeca uključe u rad obiteljskog poduzeća. No, odjednom se na čelu obiteljskog poduzeća nalaze dvije generacije: „mlađa“ i „starija“, te je potrebno naći odgovor na različita pitanja. Trebaju li sva djeca zaposlena u poduzeću imati položaj „šefa“? Moraju li sva djeca u obiteljskom poduzeću imati jednaku plaću? Imate li razvijen „plan napredovanja“ Vaše djece u firmi? Jeste li razvili „model“ nagrađivanja rada i truda pojedinih članova obitelji? Vodi li Vas u podjeli posla među djecom „poslovna logika“ ili „roditeljska ljubav“?

4. Radionica: Kako pronaći zajednički jezik s profesionalnim menadžerom?

U različitim situacijama poslovna logika ukazuje na potrebu angažiranja vanjske osobe – profesionalnog menadžera na mjestu direktora u obiteljskom poduzeću. U toj situaciji nameću se brojna pitanja: Kako biti siguran da profesionalni menadžer slijedi Vašu viziju razvoja obiteljskog poduzeća? Kako prepoznati strast koju smatrate potrebnom za uspješno vođenje poduzeća? Jeste li jasno definirali i izložili svoja očekivanja od profesionalnog menadžera? Uzimate li u obzir mišljenje profesionalnog menadžera? Zaslužuje li ponekad Vaš profesionalni menadžer nagradu ili pohvalu? Ukoliko ste zadovoljni s njim – kako ga planirate zadržati?

5. Radionica: Iznenadne okolnosti u obiteljskim poduzećima i kako se za njih pripremiti?

Iznenadne okolnosti poput razvoda, bolesti ili smrti u obitelji mogu se značajno odraziti na funkcioniranje obiteljskog poduzeća. Mogu li se ublažiti mogući negativni efekti iznenadnih okolnosti koje mogu zadesiti svaku obitelj? Kako se pripremiti za takve situacije kako bismo spriječili ugrožavanje opstojnosti te osigurali nastavak poslovnih aktivnosti i egzistenciju obitelji? Kakvi su pravni aspekti podjele bračne stečevine, postupka nasljeđivanja, prijenosa poslovnih udjela na „mlađu“ generacije?

6. Radionica: Izlazak na međunarodna tržišta – test zrelosti za novu generaciju u obiteljskim poduzećima

Poligon za testiranje i dokazivanje zrelosti novih generacija u obiteljskim poduzećima često predstavljaju projekti koji označavaju novu fazu u rastu i razvoju poduzeća. Cilj takvih projekata je davanje odgovora na nove izazove u konkurentskom okruženju, a jedno od takvih područja i internacionalizacija poslovanja. Imate li često osjećaj da ostali članovi obitelji „ne čuju“ Vaše riječi? Kako stvoriti sigurno okruženje za „internacionalne promjene“? Kako naći više mogućih rješenja umjesto „samo jednog utabanog puta“?

 7. Radionica: Mirenje kao efikasan način rješavanja nesuglasica u obiteljskim poduzećima

Mirenje predstavlja efikasan način rješavanja svih vrsta spornih situacija između dvije ili više strana. Mirenje je neformalni razgovor između sukobljenih strana koje uz posredovanje profesionalnog izmiritelja / medijatora pokušavaju pronaći rješenje koje je prihvatljivo za sve strane. Mirenje omogućuje očuvanje poslovnih i obiteljskih odnosa, nastavak suradnje bez gubitka povjerenja i komunikacije, što je posebno značajno u obiteljskim poduzećima u kojima su poslovni odnosi isprepleteni s privatnima i ponekad je teško postaviti jasnu granicu.

Predavačice

Vlatka Cikač, odvjetnica i registrirana izmiriteljica s dugogodišnjim iskustvom savjetovanja u obiteljskim poduzećima, naročito području obiteljskog i nasljednog prava.
Mirela Alpeza, direktorica CEPORa i docentica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, trenerica je za mala i srednja poduzeća u području prijenosa poslovanja i razvoja obiteljskih poduzeća, autorica mini-vodiča Prijenosa poslovanja.