CEPOR organizira radionicu na temu:

Što s poduzećem nakon povlačenja vlasnika iz biznisa?

IZAZOVI PLANIRANJA PRIJENOSA POSLOVANJA –

koja će se održati u dva termina:
u ponedjeljak, 16. listopada 2017. od 9.00 do 15.00 sati (RADIONICA JE POPUNJENA)
u Plavom uredu, Vodnikova 12, Zagreb

u utorak, 24. listopada 2017. od 14.00 do 19.00 sati
u CEPORu (Ekonomski institut Zagreb), Trg J.F. Kennedy-a 7, Zagreb

Prijenos poslovanja (upravljanja i vlasništva) kritična je faza u razvoju obiteljskih, ali i drugih malih i srednjih poduzeća. Priprema za prijenos poslovanja iziskuje vrijeme i posvećenost vlasnika poduzeća. Planiranju prijenosa poslovanja potrebno je pristupiti pravovremeno, kako bi se izbjeglo donošenje odluka o budućnosti poduzeća pod pritiskom iznenadnih i nepredvidivih okolnosti.

U Europskoj uniji velika pažnja i poduzetnika i potpornih institucija usmjerena je na proces prijenosa poslovanja. Statistike ukazuju na 450.000 poduzeća s oko 2 milijuna zaposlenih koja svake godine u Europskoj uniji prolaze proces prijenosa poslovanja, te oko 150.000 poduzeća koja problemu prijenosa poslovanja ne pristupaju na adekvatan način čime se u pitanje dovodi oko 600.000 radnih mjesta.

Cilj radionice o IZAZOVIMA PLANIRANJA PRIJENOSA POSLOVANJA je pomoći vlasnicima malih i srednjih poduzeća Grada Zagreba u planiranju budućnosti poduzeća nakon njihovog umirovljenja. Tijekom radionice govorit će se o mogućim rješenjima prijenosa poslovanja, te kako odabrati najbolje rješenje – za vlasnika, obitelj i poduzeće.

Sadržaj radionice:

1. Što znači prijenos poslovanja (business transfer)?
2. Zašto je prijenos poslovanja kritična faza razvoja poduzeća?
3. Nasljeđivanje, prodaja i druge opcije prijenosa poslovanja poduzeća
4. Zašto je važno unaprijed planirati prijenos poslovanja?
5. Praktični primjeri prijenosa poslovanja obiteljskih poduzeća

 

Važne informacije o radionici:

  • Sudjelovanje na radionici je bez plaćanja naknade.
  • Radionice se realiziraju u okviru projekta „Edukacija i savjetovanje poduzetnika na temu prijenosa poslovanja (business transfer) II“ koji sufinancira Grad Zagreb kroz program dodjele jednokratnih financijskih potpora udrugama za 2017. godinu
  • Održavanje radionica podržao je EFSE DF – European Fund for Southeast Europe
  • Radionica je namijenjena vlasnicima i nasljednicima malih i srednjih poduzeća bez obzira planiraju li prenijeti poduzeće na obiteljske nasljednike, prodaju ili neko drugo rješenje.
  • Nakon radionice polaznici će imati mogućnost dogovoriti termin besplatnog individualnog savjetovanja vezano uz konkretnu situaciju prijenosa poslovanja u njihovom poduzeću.
  • Broj sudionika na radionici je ograničen.
  • Raspoloživa mjesta za sudjelovanje na radionici će se popunjavati prema dostavljenim prijavama.
  • Prijava za sudjelovanje na radionici moguća je isključivo za termin: 24.10.2017. od 14.00 – 19.00 sati, budući da je radionica koja će se održati 16.10. u Plavom uredu popunjena.
  • Potvrdu dolaska za radionicu 24.10.2017. potrebno je dostaviti najkasnije do 19.10.2017. na e-mail: deterovic@cepor.hr

 

Ovdje preuzmite prijavnicu za radionicu 24.10.2017.

 

Predavačica na radionici dr.sc. Mirela Alpeza, direktorica je CEPORa Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva, koji od 2009. godine aktivno prati i aktualizira problematiku obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja u Hrvatskoj. CEPOR je partner u organizaciji Liderovih godišnjih konferencija o obiteljskim poduzećima, na kojima Mirela Alpeza sudjeluje kao izlagačica. Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku predavačica je na kolegijima „Obiteljsko poduzetništvo“ i „Transfer poslovanja malih i srednjih poduzeća“, te autorica minivodiča za poduzetnike pod nazivom „Prijenos poslovanja“, publiciranom u sklopu EU projekta „Poboljšavanje informiranosti hrvatske poslovne zajednice – BizImpact II“. Zajedno s timom iz CEPORa Mirela Alpeza pokrenula je niz inicijativa čiji je cilj pružanje podrške u razvoju obiteljskih poduzeća, s posebnim naglaskom na izazove prijenosa poslovanja: Centar za obiteljska poduzeća i prijenos poslovanja (CEPRA), istraživanje Business Transfer Barometar – Hrvatska, Forum obiteljskih poduzeća i dr.

CEPOR je član TRANSEOEuropskog udruženja za prijenos poslovanja malih i srednjih poduzeća.

TRANSEO_logo_baseline