covid19-smeCEPOR je bio nositelj projekta financiranog sredstvima Global Partnership Center of Central Eastern European Countries and China (GPC) čiji je cilj bio istražiti utjecaj pandemije bolesti COVID-19 na sektor malih i srednjih poduzeća u Kini, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji; te odgovor na pandemiju u vidu mjera za očuvanje gospodarske aktivnosti koji su uvele vlade u četiri navedene zemlje, s posebnim naglaskom na sektor malih i srednjih poduzeća. Pored CEPOR-a, u istraživanju su sudjelovale dvije kineske institucije: The Centre for Polish and Central and Eastern European Studies, School of International Studies, Sichuan University i International Cooperation Centre, National Development and Reform Commission, te organizacija ESTIMA – Association for Strategy Creation, Education and Promotion of International Values iz Sjeverne Makedonije.

Istraživanje je provedeno na temelju analize dostupnih sekundarnih podataka o performanci sektora malih i srednjih poduzeća u 2019. i 2020. godini i policy mjera za očuvanje gospodarske aktivnosti donesenih na nacionalnoj razini, uz identifikaciju primjera dobre prakse dodatnih mjera donesenih na razini lokalne i/ili regionalne samouprave. Donesene mjere dodatno su analizirane na temelju provedenih intervjua s ekonomskim analitičarima i poduzetnicima u četiri analizirane zemlje.

U cilju amortizacije negativnog efekta krize na gospodarstvo, u sve četiri zemlje vlade su donijele niz mjera za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti poslovnog sektora. Hrvatska i Slovenija, kao zemlje Europske unije, imale su mogućnost koristiti specijalne, u tu svrhu kreirane fondove Europske unije, koji su omogućili i kreiranje nacionalnih planova oporavka za razdoblje od 2021.-2026. godine. Sjeverna Makedonija je, u svrhu financiranja mjera koristila kreditna sredstva Europske investicijske banke, dok je Kina provedbu mjera financirala iz nacionalnih sredstava.

Na temelju analize rezultata istraživanja identificirane su preporuke za donositelje politika za postupanje u vrijeme ove i mogućih budućih kriznih situacija uzrokovanih značajnim promjenama u okruženju.

Cjelovito Izvješće „Utjecaj pandemije bolesti COVID-19 na mala i srednja poduzeća u Kini, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji; osvrt na mjere za očuvanje gospodarske aktivnosti & preporuke za donositelje politika“

nalazi se OVDJE.