CEPOR organizira 5.02. okrugli stol  o migrantskom poduzetništvu čiji je cilj povećati razumijevanje o specifičnostima i potencijalu razvoja migrantskog poduzetništva u Hrvatskoj. Pored istraživačkog osvrta na migrantsko poduzetništvo na okruglom stolu o svom  iskustvu  govorit će migranti koji su se kroz poduzetničke aktivnosti uspješno integrirali u hrvatsko društvo.

PROGRAM okruglog stola

Poziv na sudjelovanje

Prijavni obrazac

Prema izvještaju Special Eurobarometar Europske komisije iz 2018. godine, oko 37 milijuna ljudi rođenih izvan Europske unije trenutno boravi u Europskoj uniji što čini 7% ukupnog stanovništva Europske unije. 

Iako su danas procesi migracija značajni i nezaustavljivi, stav prema migrantima u EU nije uvijek pozitivan.  Čak 38% Europljana vidi migracije više kao problem nego kao priliku za njihovu zemlju, a samo  20% Europljana na migracije gleda više kao na priliku za  zemlju. U zemljama u kojima boravi veći udio migranata, stanovništvo ima pozitivniji odnos prema utjecaju migranata na njihovu zemlju.

Migranti poduzetnici su osobe koje pokreću poduzetničke aktivnosti izvan svoje matične zemlje (zemlje rođenja) i predstavljaju danas jedan od najvidljivijih procesa globalizacije. Poduzetnici migranti svojim poduzetničkim aktivnostima integriraju se u društvo zemlje u kojoj borave.

Prema nekim studijama, migranti poduzetnici poduzetniji su  od domaćih poduzetnika jer su samo-regrutirani iz svojih domicilnih zemalja, obrazovaniji su,  inovativniji i skloniji riziku od domaćih poduzetnika. Druge studije tvrde da poduzetnici migranti imaju lošije perspektive opstanka od domaćih poduzetnika budući da im nedostaje društveni kapital  te imaju otežan pristup financijskim sredstvima  jer ih  institucije doživljavaju kao rizične klijente.

Na okruglom stolu govorit će se i izazovima razvoja migrantskog poduzetništva u Hrvatskoj, te nužnosti ostvarivanja koordinacije između integracijskih politika i politika prema poduzetništvu.