CEPOR je, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i European Fund for Southeast Europe – Development Facility, 4.12.2017. u Zagrebu organizirao peti po redu Forum obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja. Partner Foruma bio je KPMG Hrvatska, a organizacijski partneri bili su Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, TRANSEO – Europsko udruženje za transfer poslovanja malih i srednjih poduzeća i ECSB – Europsko vijeće za mala poduzeća i poduzetništvo. Akademski partner bio je Ekonomski fakultet u Osijeku Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku. Na Forumu je sudjelovalo više od 150 sudionika – poduzetnika, predstavnika banaka, konzultantskih tvrtki i poduzetničkih potpornih institucija.

U uvodnom pozdravu, Mirela Alpeza, direktorica CEPORa, naglasila je značaj pravovremenog planiranja prijenosa poslovanja, podrške nadležnih i potpornih institucija vezanih uz poduzetništvo te adekvatnih usluga financijskih institucija za uspješnu provedbu prijenosa poslovanja i održivost poduzeća.

Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta istaknuo da važnost podizanja svijesti o nužnosti pravodobnog prijenosa poslovanja, pogotovo u slučajevima kad upravljanje poduzećem ne može nastaviti netko iz obitelji. Naglasio je, također, da je neophodno stvoriti i krug stručnjaka koji vlasnicima poduzeća u tom procesu mogu pomoći, te u suradnji s financijskim institucijama kreirati modele financiranja odgovarajuće uključenima u prijenose poslovanja.

Jasmina Petrović, Finance in Motion, savjetnica za European Fund for Southeast Europe, istaknula je da prijenos poslovanja nije samo pitanje pojedinca, već šireg sustava kojeg čine vladine politike, financijski sektor i drugi povezani akteri, te da je neophodna suradnja između privatnog i javnog sektora.

Na Forumu su sudjelovali i stručnjaci iz Nizozemske i Belgije, članovi TRANSEO udruženja: Professor Lex van Teeffelen iz Utrecht University of Applied Sciences i Nicolas Pirotte, direktor Sowaccess-a, belgijske agencije za prijenos poslovanja, koji imaju dugogodišnje iskustvo u pružanju podrške poduzetnicima u procesu prijenosa poslovanja. Guy de Backer, serijski poduzetnik iz Belgije prezentirao je svoje iskustvo u kupovini i preuzimanju poduzeća i podršci koju je pritom imao od agencije Sowaccess.

Na Forumu je održana panel rasprava „Kako odabrati najbolje rješenje za transfer poslovanja i kada započeti proces?“ u kojoj su sudjelovali Frane Franičević, RASCO; Tomislav Oberman, Hidrokonzalt; Neda Makjanić Kunić, Mak; Davor Krezić, Alfa Therm; Boris Vukić, Adizes SEE i Krešimir Sečak. Poduzetnici su govorili o svojim iskustvima koja uključuju primjenu različitih strategija izlaska iz biznisa. Modeli su opisani u publikaciji Izazovi prijenosa poslovanja u malim i srednjim poduzećima autorica Petre Mezulić Juric i Mirele Alpeze koja je bila promovirana na Forumu.

U drugoj panel raspravi pod nazivom „Financijski instrumenti i nefinancijske usluge za prijenos poslovanja malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj“ sudjelovali su Krešo Troha, itSoft; Petar Šimić, Primacošped; Jadranka Mršić Hebrang, HBOR; Toni Jurčić, Raiffeisenbank Austria; Jasmina Petrović, Finance in Motion, Danijel Lenardić, KPMG Hrvatska i Marko Galić, EBRD Hrvatska. Na panelu se raspravljalo o važnosti kreiranja financijskih instrumenata za podršku vlasnicima poduzeća prilikom kupovine mikro i malih poduzeća u Hrvatskoj.

Na kraju Foruma, Manuela Tašler voditeljica Liderovog Kluba obiteljskih tvrtki predstavila je aktivnosti Kluba i pozvala sudionike Foruma na uključivanje u njegovo djelovanje.

Pogledajte galeriju fotografija: