CEPOR organizira Tjedan obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja u suradnji s više od 10 organizacija (akademskih, poduzetničkih potpornih, konzultantskih) iz cijele Hrvatske. Radionice, predavanja i savjetovanja u tom Tjednu bit će održane u Osijeku, Varaždinu, Čakovcu, Vukovaru, Rijeci, Zagrebu i Splitu. Raspored događanja po gradovima možete vidjeti OVDJE. Kao središnji događaj Tjedna, u Zagrebu se 6.11.2019. održava konferencija pod nazivom Forum obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja. Više informacija o Forumu i događanjima u okviru Tjedna: www.biznis-transfer.com

Partneri i sponzori organizacije Foruma obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja su Europski fond za jugoistočnu Europu DF, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Hrvatska udruga poslodavaca, KPMG Hrvatska, Ekonomski fakultet u Osijeku, TRANSEO – European Association for SME Transfer, uz medijsko pokroviteljstvo poslovnog tjednika LIDER.

Prijenos poslovanja je jedan od najvećih izazova s kojim se suočavaju ili će se suočiti veliki broj poduzeća u Hrvatskoj u nadolazećem razdoblju. Business Transfer Barometar istraživanje u Hrvatskoj koje je u 2015. godini proveo CEPOR uz podršku Ministarstva poduzetništva i obrta pokazalo je da je 31% vlasnika malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj starije od 55 godine. Među njima, 92% je onih koji su ujedno i osnivači poduzeća – poduzetnici „prve generacije“, bez vlastitog iskustva nasljeđivanja poduzeća iz prethodnih generacija.

Cilj ovog događaja je promoviranje značaja obiteljskih poduzeća u Hrvatskoj, te pružanje korisnih informacija svim zainteresiranim stranama na temu izazova razvoja i održivosti malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj. Prijenos poslovanja je složen i dugotrajan proces koji iziskuje pripremu kako bi se identificirala moguća rješenja za buduće vlasničke i upravljačke strukture nakon povlačenja vlasnika i osnivača.

Važnost ovog procesa nikako se ne smije zanemariti, jer ima izravan utjecaj na vlasnike, poduzeća, zaposlenike i širu zajednicu, a o njemu ovisi kontinuitet postojanja i poslovna aktivnost poduzeća. S obzirom da u Hrvatskoj postoji preko 16.500 malih i srednjih poduzeća čiji su vlasnici stariji od 55 godina, a broj zaposlenih se penje na gotovo 180.000, prijenos poslovanja u Hrvatskoj postaje goruće pitanje čiji će se značaj odraziti na gospodarstvo u cjelini.