Forum
Zagreb, 10. prosinca 2014.

CEPOR je, uz potporu Ministarstva poduzetništva i obrta u okviru Programa poticanja poduzetništva i obrta – Poduzetnički impuls 2014., organizirao Forum obiteljskih poduzeća 2014. koji se održao 10. prosinca 2014. u Zagrebu. Forum je organiziran u suradnji s EU projektom BizImpact II (Poboljšavanje informiranosti hrvatske poslovne zajednice), Hrvatskom udrugom poslodavaca, poslovnim magazinom Lider, HAMAG BICROm, TRANSEO – Europskim udruženjem za prijenos poslovanja malih i srednjih poduzeća te Europskim vijećem za malo gospodarstvo.

Na Forumu su sudjelovali poduzetnici, konzultanti, predstavnici agencija za posredovanje pri zapošljavanju, bankari, predstavnici Ministarstva poduzetništva i obrta,  Hrvatske obrtničke komore, Europske banke za obnovu i razvitak, razvojnih agencija, poduzetničkih centara te visokoškolskih obrazovnih i istraživačkih institucija.

Pozdravni govor održali su Ricardo Pinto, voditelj projektnog tima Bizimpact II i Anny Brusić, direktorica Udruge malih i srednjih poduzeduzetnika HUP-a. Mirela Alpeza, direktorica CEPORa, u svom uvodnom izlaganju naglasila je značaj obiteljskih poduzeća u gospodarstvu Hrvatske ukazujući na činjenice da je većina malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj obiteljska te da više od 50% zaposlenih u privatnom sektoru radi u obiteljskim poduzećima. Središnja tema ovogodišnjeg Foruma bila je pravovremena priprema poduzeća za proces prijenosa poslovanja, kao ključnom pitanju održivosti obiteljskih poduzeća.

                

Toni Brunello, vodeći talijanski stručnjak u području prijenosa poslovanja, upoznao je sudionike Foruma sa poslovanjem obiteljskih poduzeća u Italiji, s posebnim naglaskom na ona iz regije Veneto (čiji je ukupan broj malih i srednjih poduzeća veći od broja malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj) te talijanskim sustavom podrške usmjerenim na obiteljska poduzeća. Vlatka Cikač, odvjetnica i registrirana izmiriteljica je, kroz 30-minutni skeč, u kojem su sudjelovali Ivan Topčić, osnivač, vlasnik i direktor obiteljskog poduzeća Tim Kabel d.o.o. i Jasmina Moguš iz Odvjetničkog ureda Cikač, prikazala primjer rješavanja sukoba u upravljanju i prijenosu poslovanja obiteljskim poduzećima uz pomoć mirenja (medijacije). Mario Brekalo, financijski direktor poduzeća Agronom d.o.o. i savjetnik uprave u obiteljskom poduzeću, je, na temelju osobnog iskustva, govorio o ulozi profesionalnog menadžera u upravljanju obiteljskim poduzećem te o procesu pripreme poduzeća za prodaju.

U završnoj riječi Foruma zaključeno je kako  prijenos poslovanja predstavlja ključnu temu kojoj se u Hrvatskoj još uvijek ne pridaje dovoljna važnost, kako poduzetnika tako ni relevantnih institucija koje mogu utjecati na kreiranje podrške, edukacije i savjetovanja obiteljskih poduzeća u procesu prijenosa poslovanja.

Preuzmite:

Prezentacija – Alpeza, Brekalo
Prezentacija – Toni Brunello
100 % poduzetnik – prilog o održanom Forumu