U Zagrebu je 18. veljače 2016. godine održana 7. konferencija Liderovog Kluba obiteljskih tvrtki na temu ”Ostaviti biznis nasljednicima ili ga prodati?”. Organizator skupa bio je poslovni tjednik Lider, a partneri u organizaciji CEPOR i Adizes.

Konferencija je bila namijenjena vlasnicima i menadžerima koji rade ili će raditi u obiteljskim poduzećima, pravnicima, konzultantima, predstavnicima državnih institucija kojima je u interesu da se obiteljske tvrtke što bolje i brže razvijaju, financijskim institucijama te savjetnicima za specifične teme vezane uz obiteljsko poduzetništvo.

Uvodno predavanje na konferenciji održala je Mirela Alpeza na temu “Budućnost hrvatskih tvrtki nakon povlačenja osnivača” u kojem je sudionicima predstavila rezultate CEPOR-ovog istraživanja Business Transfer Barometar Hrvatska 2015. Istaknula je kako više od 5.300 hrvatskih poduzeća s oko 57 tisuća zaposlenih predstavlja rizičnu skupinu pri prijenosu poslovanja. Upozorila je i na činjenicu da je u Hrvatskoj nedovoljno primjera dobre prakse prijenosa poslovanja sa starije generacije na mlađu, a nedostaje sustavna podrška za taj proces.

Predsjednica Upravnog odbora CEPOR-a Slavica Singer,  moderatorica okruglog stola, naglasila je da ne možemo dozvoliti da bilo koje obiteljsko poduzeće izgubi zaposlenost zbog tranzicije vlasništva te je stoga vlasnicima potrebno omogućiti edukaciju i podršku pri procesu business transfera.

U popodnevnom dijelu konferencije Mirela Alpeza je održala radionicu “Iznenadne okolnosti u obiteljskim poduzećima i kako se za njih pripremiti” na kojoj su vlasnici i sadašnji i budući nasljednici obiteljskih poduzeća razmijenili svoja iskustva i nedoumice vezane uz proces prijenosa vlasničke i upravljačke funkcije sa starije na mlađu generaciju unutar obitelji.

Više informacija dostupo je na http://lider.media/obiteljske-2016/